Samosy z ciasta francuskiego

samosy1Samosy to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa (najczęściej ziemniaki i groszek) lub mięso.

Dziś zaprezentujemy przepis na naszą wersję samosów bez smażenia na oleju i z bogatszym w warzywa farszem.

Składniki:

przyprawy

Warzywa mrożone (ziemniaki, brokuły, papryka, groszek, marchew, cebula, fasola, kukurydza)
2 ziemniaki
Ciasto francuskie
Curry, masala, ostra i słodka papryka (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet na jarmarkach)
Jajko
Śmietana

skladnikiPrzygotowanie:

Warzywa mrożone ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z informacją na opakowaniu. Ziemniaki obrać i ugotować. Warzywa pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek, przyprawiając curry, masalą, ostrą i słodką papryką.

patelnia 1patelnia 2

Ciasto francuskie pokroić w pasy o szerokości ok. 6 cm, nałożyć farsz i skleić boki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, położyć samosy i posmarować je rozmąconym jajkiem.

Całość włożyć do piekarnika na ok. 35 min (tak, aby ciasto się lekko zarumieniło).

Farsz powinien być ostry, ale stopień ostrości zależy od indywidualnych upodobań. Najlepiej smakują podane ze śmietaną 18% .

calość

Reklamy
Categories: Kuchnia indyjska, Obiad | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: