Smażony ser pleśniowy

IMG_1361Dziś przygotujemy danie stosunkowo proste, ale wyborne w smaku. Jest to smażony ser pleśniowy (można zastąpić go żółtym), sos tatarski i frytki.

Składniki na sos tatarski:

Słoik marynowanych pieczarek
Kilka ogórków konserwowych
Majonez, śmietana

Przygotowanie:

Sos tatarski najlepiej przygotować  dzień wcześniej, żeby zdążył „przegryźć się”  w lodówce. Kroimy na bardzo drobne kawałki pieczarki i ogórki w proporcjach 1:1 (można również wykorzystać cebulę z zalewy). Dodajemy 3 łyżki majonezu i 3 łyżki śmietany. Sosu nie trzeba solić ani doprawiać. Zamykamy szczelnie w pudełku w lodówce.

Składniki na ser smażony:

Ser pleśniowy (najlepiej okrągły)
Jajko
Mąka, bułka tarta
Oregano, bazylia
Oliwa

Przygotowanie:

Ser oprószamy mąką, następnie moczymy w rozmąconym jajku z dodatkiem przypraw i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie, na wolnym ogniu na rumiany kolor. Z serem obchodzimy się delikatnie, ponieważ jeśli panierka pęknie, ser wyleje się na patelnię.

Danie najlepiej smakuje z frytkami lub łódeczkami z ziemniaków.

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: