Pasztet mięsny

Digital CameraTym razem coś dla mięsożerców! Przepyszny pasztet idealny na obiad, jak i na kanapkę. Jest to danie dość czasochłonne, ale warte zachodu!

Składniki na pasztet:

2 kg mięs: łopatka, karczek, boczek
60 dag wątróbki drobiowej
3 duże marchewki
3 cebule
2 pietruszki
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
5 jajek

Przygotowanie:

Mięso pokroić na małe kawałki, gotować razem z warzywami, liściem laurowym, zielem angielskim na wolnym ogniu ok. 3 godzin (w osolonej wodzie). Całość wyjąć i gotować w tej samej wodzie wątróbkę przez ok. 10 min. Ugotowane składniki i warzywa zmielić w maszynce, dodać surowe jajka, bułkę tartą, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać pieprz i sól do smaku.

Digital CameraSkładniki dokładnie wymieszać ręką, nałożyć do 2 foremek keksowych (wyłożonych folią aluminiową i wysmarowanych tłuszczem), nożem naciąć wierzch (w kratkę), nałożyć wiórki masła.

Digital CameraPiec 1,5 godz w temperaturze 180 stopni. W razie przypiekania, nakryć folią.

Digital Camera

Reklamy
Categories: Obiad, Śniadanie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: