Dorsz pod orzechową pierzynką

ryba2Tym razem na naszym stole zagościł dorsz. Jednak nie w tradycyjnej, mącznej panierce, a pieczony i otulony chrupiącą, orzechową pierzynką. Tak przygotowana ryba jest delikatna i wyjątkowo interesująca w smaku.

Składniki:

Filet z dorsza
Mieszanka orzechów (orzechy nerkowca, laskowe i ziemne)
Cytryna
Cebula
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Pieprz i sól

Przygotowanie:

Dorsza pokroić na kawałki, opruszyć solą i pieprzem. Orzechy drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, startą skórkę z cytryny, 2 łyżeczki bułki tartej, sól, pieprz, oliwę z oliwek i całość wymieszać. Kawałki ryby ułożyć na plastrach cytryny i przykryć „orzechową pierzynką”.

ryba

Piec na papierze do pieczenia przez ok 15 minut. Smacznego !

ryba2

Reklamy
Categories: Obiad | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: