Zawijane zrazy schabowe z kopytkami

zrazy1Po naszych ostatnich wariacjach warzywnych, naszła nas ochota na mięso. Zależało nam jednak na tym, aby danie nie było bardzo tłuste, stąd pomysł na zawijane zrazy schabowe z kopytkami.

Składniki na zrazy:

zwww Plastry schabu bez kości (grubość ok 1,5 cm)
Boczek
Ogórki konserwowe lub kiszone
Musztarda sarepska
Cebula Pieprz, sól
Mąka pszenna
Nić

Składniki na sos:

Cebula
Kostka rosołowa
Jarzynka bez soli
Masło
Mąka
Śmietana

Składniki na kopytka:

1 Kg ziemniaków
2 jaja
Mąka

 Przygotowanie zrazów:

Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Posmarować musztardą, położyć kawałki boczku, kilka piórek cebuli, słupek ogórka. Zawinąć szczelnie i obwiązać nitką. Zrazy obtoczyć w mące.zrazy2zrazy3Przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i cebuli, do uzyskania rumianego koloru. Tak wstępnie przygotowane mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem (tak aby całe mięso było przykryte) i dodać tłuszcz ze smażenia razem z cebulą.Całość dusić przez ok 30 min na wolnym ogniu.

Przygotowanie sosu:

Kiedy mięso będzie gotowe, należy je wyciągnąć i doprawić sos. W tym celu rozrobić w zimnej wodzie ok 3 łyżki mąki i wlać do bulionu, aby go zagęścić. Do smaku proponujemy użyć przyprawy Jarzynka bez soli, w której składzie znajdują się: pasternak, marchew, czosnek, pietruszka, pieprz czarny, cebula, lubczyk, curry, kurkuma.zrazy8Pod koniec dodać ok 3 łyżek zahartowanej śmietany (aby się nie zważyła).

Przepis na kopytka:

Ziemniaki ugotować bez soli. Po ostygnięciu utłuc, dodać dwa jaja i mąkę (tak aby ciasto nie było kleiste) i zagnieść. Uformować walki i kroić na paski o grubości ok 1,5 cm. Wrzucić do gotującej się i dobrze posolonej wody. Gotować 2 min od wypłynięcia. Całość podawać z surówkami.

zrazy1

Reklamy
Categories: Kuchnia polska, Obiad | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: