Biszkopciki z bitą śmietaną i owocami

ciastko1Z okazji zbliżających się Walentynek, mamy dla Was propozycję szybkiego i prostego deseru, dosłownie rozpływającego się w ustach!

Składniki na biszkopty:

100g mąki
4 jaja
Cukier

Składniki na bitą śmietanę:

Śmietana kremówka 30% (szklanka)
Cukier puder (ok. 2 łyżki)

Przygotowanie biszkoptów:

Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka z cukrem. W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia wyłożyć masę, nadając jej kształt okrągłych i płaskich biszkoptów. Piec ok. 15 min do zarumienienia.

Przygotowanie bitej śmietany:

Do śmietanki dodać cukier puder i ubijać robotem, do uzyskania sztywnej masy.

Na schłodzone biszkopty nałożyć warstwę bitej śmietany i udekorować owocami według uznania (my użyłyśmy ananasa, winogron, mandarynek i konfitury z wiśni).

ciastko2

Reklamy
Categories: Deser | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: