Naleśniki ruskie

ruskie1Kto z nas nie pamięta smaku pysznych pierogów ruskich z dzieciństwa? Niestety, przed samodzielnym wykonaniem powstrzymuje nas najczęściej czasochłonność tego dania, czyli mozolne lepienie pierogów. Dlatego proponujemy wersję uproszczoną – naleśniki ruskie.

Składniki na naleśniki:

2 jaja Łyżeczka cukru Sól Kubek mąki (ok 300 g) Mleko lub woda

Składniki na farsz:

500g ziemniaków 500g sera białego 2 cebule Boczek Przyprawy (Jarzynka, sól, pieprz)

Przygotowanie naleśników:

Jaja zmiksować z cukrem. W czasie miksowania dolać mleko lub wodę, posolić i powoli wsypywać mąkę. Ilość składników zależy od tego, ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie.

ruskie2Przygotowanie farszu:

Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać rozdrobniony ser. Cebulę zeszklić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, Jarzynką i pieprzem.

ruskie3Naleśniki posmarować farszem i zawinąć.

ruskie4

ruskie5

Reklamy
Categories: Kuchnia polska, Obiad | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: