Lasagne mięsno-warzywna

las1Jednym z naszych ulubionych dań jest lasagne. Postanowiłyśmy jednak, że nasza nie będzie standardowym, nudnym połączeniem mięsa mielonego z makaronem, więc wzbogaciłyśmy ją dużą ilością warzyw.

Składniki:

las2las3

750g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 marchewki
2 pietruszki
Pół selera
Por
3 cebule
2 ząbki czosnku
Passata lub pomidory z puszki
Ser żółty
Płaty makaronu
Przyprawy: Zioła toskańskie, sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Składniki na sos beszamelowy:

1l mleka
Łyżka masła
3 łyżki mąki
Gałka muszkatołowa
Pieprz, sól

Przygotowanie farszu:

Pora drobno pokroić, posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na patelni. Dodać starte warzywa i całość smażyć do miękkości, przyprawić. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Wszystkie składniki wymieszać i dolać passatę (lub pomidory z puszki). Całość doprawić.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

Masło roztopić w garnku, dodać mąkę i intensywnie mieszać. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.

Przygotowanie lasagne:

Na dnie blachy rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułożyć płaty makaronu, wyłożyć połowę farszu mięsno-warzywnego, polać sosem, posypać startym żółtym serem. Ułożyć kolejną warstwę płatów i powtórzyć powyższe czynności.Na koniec ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać sosem i oprószyć serem.

las4 las5 las6

Tak przygotowane danie piec w piekarniku ok 30 min. (aż wierzchnia warstwa się zarumieni).

las7

Reklamy
Categories: Kuchnia włoska, Obiad | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: