Burgery wegetariańskie z sosem czosnkowym

IMG_3000A dziś dla tych, którzy uwielbiają burgery, publikujemy przepis na ich wersję warzywną – bogatą w białko i witaminy.

Składniki na burgery:

Kasza jaglana (2 woreczki)
250 g ciecierzycy
Kawałek dyni
2 jaja
Bułka tarta
Jogurt grecki
Przyprawy do smaku
Bułki z pestkami dyni
Dodatki (np. ser żółty, ser brie, pomidor, ogórek, sałata, kiełki cebuli, papryka, ogórek konserwowy)

Przygotowanie:

Kaszę i ciecierzycę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki i ugotować (aż zmięknie). Ciecierzycę zblendować, dynię rozdrobnić i wszystkie składniki wymieszać. Dodać jogurt, jaja, bułkę tartą i przyprawy według uznania.Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano.

burgerSkładniki na sos czosnkowy:

3 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
Łyżka majonezu
Sól, pieprz, oregano, cukier

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem i doprawić do smaku.

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: