Makaron w sosie dyniowym z wędzonym tofu

makaron2

Uwielbiamy dynię nie tylko jesienią, dlatego zawsze robimy z niej zapasy (zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu nawet pół roku). Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy i nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Składniki:

Połowa dyni
3 pomidory
Pół szklanki przecieru pomidorowego
Śmietana 18%
Wędzone tofu
Cebula
Czosnek
Makaron
Przyprawy

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości (ok. 5 min). Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Dodać ugotowaną i rozgniecioną dynię, pokrojone w cząstki pomidory oraz przecier. Całość dusić ok 10 min. Następnie zahartować śmietanę i dodać ją do reszty składników. Przyprawić solą, papryką słodką i ostrą, ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Podawać z wędzonym tofu (np. Polsoja).

makaron1

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: