Bruschetta

b

Mamy dla Was propozycję na pyszne śniadanie po włosku – chrupiące pieczywo, dojrzałe pomidory, aromatyczna bazylia i czosnek, podane z mozzarellą – palce lizać 🙂

Składniki:

Pieczywo (najlepiej bułka pszenna)
Oliwa z oliwek
Mozzarella
Cebula
Pesto

Składniki na pesto:

Suszone pomidory w oleju
2 ząbki czosnku
Orzeszki pini
Bazylia (najlepiej świeża)
Parmezan
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Przygotowanie pesto:

Czosnek, orzeszki, bazylię posiekać. Dodać pokrojone suszone pomidory, parmezan, sól i pieprz do smaku oraz oliwę – całość zblendować.

Przygotowanie bruschetty:

Pieczywo skropić oliwą i włożyć do piekarnika (aż zrobi się lekko chrupiące). Następnie posmarować pesto, położyć plastry mozzarelli i pokrojonego w cząstki pomidora. Całość włożyć do piekarnika na kilka minut. Można podawać z posiekaną cebulką.

b2

Reklamy
Categories: Kuchnia włoska, Przekąski, Wegetariańskie, Śniadanie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: