Lasagne wegetariańska

a

Kto powiedział, że głównym składnikiem lasagne musi być mięso? Czy nie może być ona tak samo pyszna, bogata w białko i całkowicie warzywna? A dodatkowo dwukolorowa?

Składniki na farsz:

2 opakowania mrożonego szpinaku
Cebula
Czosnek
Przyprawy: Sól, pieprz
Włoszczyzna (marchew, pietruszka,seler, por)
Soczewica
Pomidory w puszce
Płaty lasagne
Ser żółty

Składniki na sos beszamelowy:

2 łyżki masła
3 łyżki mąki
Mleko
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie farszu:

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Dodać szpinak i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku.

Soczewicę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu.

Por drobno pokroić i podsmażyć. Dodać Włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach i usmażyć do miękkości. W trakcie smażenia dodać pomidory z puszki i ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość doprawić.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

Masło roztopić w garnku, dodać mąkę i intensywnie mieszać. Dolać mleko mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.

Przygotowanie lasagne:

Na dnie blachy rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułożyć płaty makaronu, wyłożyć farsz warzywny, polać sosem, posypać startym żółtym serem. Ułożyć kolejną warstwę płatów i farsz szpinakowy, powtórzyć powyższe czynności.Na koniec ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać sosem i oprószyć serem.

a1

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: