Kotlety bobowo – marchewkowe

aa2Sezon na bób w pełni. Nie zabrakło go i w naszej kuchni. Bogaty w białko, kwas foliowy, żelazo i inne ważne składniki zagościł na naszym stole w postaci kotletów, które można podać z kaszą jęczmienną z dodatkiem warzyw lub jako bóbburgery 🙂

Składniki na kotlety:

Bób
Marchew
Cebula
Jajko
Bułka tarta
Przyprawy: sól, czosnek, papryka słodka i ostra, pieprz

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucić bób. Po 5 minutach gotowania dobrze posolić i gotować kolejne 5 minut. Po tym czasie spróbować, czy zmiękł i odlać. Obrać z łupinek i utłuc. Ugotować marchew i pokroić. Cebulę zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułke tartą i przyprawy. Z masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Można podać z kaszą jęczmienną z dodatkiem warzyw (cebula i cukinia) lub w formie bóbburgerów (ze świeżym pomidorem, ogórkiem, kiełkami, ulubionym sosem).

aaaa1

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: