Faszerowana cukinia

cukCukinia faszerowana kuskusem  tofu i warzywami. Zdrowe, wegetariańskie danie, które możemy upiec lub zgrlillować.  Cukinia idealnie nadaje się jako „pojemnik” jadalny na różnego rodzaje farsze nie tylko wegetariańskie, ale również mięsne.

Składniki:

Cukinia
Pieczarki
Marchew
Cebula
Czosnek
Kuskus
Tofu
Żółty ser
Przecier pomidorowy
Przyprawy
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek. Pieczarki i marchew drobno pokroić, usmażyć. Cukinię pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i wydrążyć środek. Powstały w ten sposób miąższ drobno pokroić, posolić, po kilku minutach odsączyć nadmiar wody i usmażyć. Kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać tofu oraz przecier pomidorowy.
Wydrążone kawałki cukinii skropić oliwą, posypać przyprawami i na ok 15 minut włożyć do piekarnika. Następnie wydrążoną cukinię wypełnić farszem, posypać serem żółtym, zapiec ok. 15 minut.

cuk1

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: