Szarlotka

szarlotka2Sezon na papierówki w pełni, wiec grzechem byłoby nie wykorzystać tych kwaskowatych jabłek w kuchni. Świetnie nadają się do szarlotki 🙂

Składniki:

Papierówki
Kostka masła
2 kubki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
4 czubate łyżki cukru
Łyżka cukru waniliowego
Cukier puder do posypania
Cynamon
Sól

Przygotowanie:
Masło posiekać nożem z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.Szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto, które należy owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, doprawiając cynamonem.
Ze schłodzonego ciasta odkroić 1/4. Resztą wylepić formę do pieczenia.Na cieście rozłożyć wcześniej usmażone jabłka. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i 2 łyżeczkami cukru.Ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Przy użyciu tarki zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 30 minut (aż wierzch się zarumieni). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 szarlotka

 

Reklamy
Categories: Deser | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: