Śniadaniowa pasta ze smaczliwki

2Smaczliwka, znana szerzej jako awokado, jest owocem o dużej zawartości dobroczynnych dla zdrowia tłuszczy i witamin. Smaczliwkę najlepiej jeść w towarzystwie pomidorów, ponieważ organizm przyswaja wtedy cztery razy więcej zawartego w nich likopenu. Świetnie sprawdza się jako składnik pasty śniadaniowej.
Składniki:

Dojrzałe awokado
2 ugotowane jajka
Ser żółty
Majonez lub oliwa z oliwek
Pomidor
Cytryna
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyciągnąć miąższ łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba natychmiast skropić go sokiem z cytryny. Ugotowane jajka i ser żółty zetrzeć na tarce. Całość wymieszać, dodać majonez lub oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Podawać na grzankach z dodatkiem pomidora.1

Reklamy
Categories: Wegetariańskie, Śniadanie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: