Placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym

 

IMG_9919Placki ziemniaczane to proste i lubiane danie – każdy zna i każdy nie raz je jadł. Idealne placki ziemniaczane mają złoty kolor, są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki – np. gulasz warzywny.

Składniki na placki:

7 średnich ziemniaków
1 duża cebula
1 jako
3 łyżki mąki
sól, pieprz, jarzynka

Składniki na gulasz:

Pieczarki
Marchew
Cukinia
Cebula
Fasolka szparagowa
Kotlety sojowe
Passata pomidorowa
Sól, cukier, czosnek, papryka słodka, papryka chilli

Przygotowanie placków:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu i odcisnąć.
Sok, który pozostał w naczyniu delikatnie odlać – zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną, a następnie dodać ją do masy. Wymieszać ze startą cebulą, jajkiem i 3 łyżkami mąki.
Doprawić do smaku. Placki smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor.

Przygotowanie gulaszu:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać passatę i przyprawić. Cukinię, pieczarki i marchew umyć, obrać i pokroić. Fasolkę ugotować. Wszystkie warzywa wrzucić do sosu i gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną. Kotlety sojowe ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu. Całość wymieszać.

Smacznego!

 

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: