Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

IMG_1570Naleśniki smakują każdemu, są szybkie w przygotowaniu i można wypełnić je słodkim lub wytrawnym farszem, podając jako obiad, deser czy nawet śniadanie. Dzisiaj przygotowałyśmy je nadziane szpinakiem, kukurydzą i serem żółtym, a całość zapiekłyśmy pod sosem beszamelowym. Wyszło pysznie!

Składniki na farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku
Puszka kukurydzy
4 ząbki czosnku
Duża cebula
Sól, pieprz
Śmietana
Ser żółty

Składniki na naleśniki:
2 jaja
Łyżeczka cukru
Sól
Kubek mąki (ok 300 g)
Mleko lub woda

Składniki na sos beszamelowy:
0,5 litra mleka
Łyżka masła
2 łyżki mąki
Gałka muszkatołowa
Pieprz, sól

Przygotowanie farszu:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Dusić na wolnym ogniu do zagotowania. Przyprawić do smaku. Śmietanę zahartować szpinakiem i dodać do farszu. Dodać starty, żółty ser (może być parmezan) i kukurydzę.

Przygotowanie naleśników:
Jaja zmiksować z cukrem. W czasie miksowania dolać mleko lub wodę, posolić i powoli wsypywać mąkę. Ilość składników zależy od tego, ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
Masło roztopić w garnku, dodać mąkę i intensywnie mieszać. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.

Przygotowanie dania:
Naleśniki zawinąć z farszem, ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem beszamelowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: