Smażone Portobello

IMG_9947z
Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami naszym nowym, gastronomicznym odkryciem – grzybami Portobello.
Portobello to brunatna odmiana pieczarki, która została wyparta kiedyś przez tradycyjną, białą pieczarkę. Na szczęście, znów wraca do łask i jest coraz szerzej dostępna na rynku. Portobello mają  mięsistą strukturę, intensywny i aromatyczny smak, osiągają nawet do 15 centymetrów średnicy! Są przy tym świetnym źródłem witamin z grupy B: ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego, fosforu i witaminy D2. Możemy je podawać duszone, pieczone, grillowane, smażone, faszerowane.

Składniki:
2 duże kapelusze Portobello
2 jaja
Mąka pszenna
Bułka tarta
Przyprawy (rozmaryn, pieprz biały, pieprz czarny, imbir, szałwia, kozieradka, czosnek, sól)
IMG_9940z
Przygotowanie:
Kapelusze umyć, osuszyć. Obtoczyć w mące, rozmąconym jajku z przyprawami oraz w bułce tartej. Smażyć na maśle, na wolnym ogniu do zarumienienia.

 

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: