Faworki

IMG_0192

Karnawał, a przede wszystkim tłusty czwartek to czas pieczenia faworków. Złote i kruche faworki są dość czasochłonne w przygotowaniu, ale wygrywają w z tłustymi i ciężkimi pączkami.

Składniki:

250g mąki
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
olej
łyżka wódki/octu

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietanę wymieszać z żółtkami i dodać do mąki.
W trakcie zagniatania dodać wódkę/ocet. Ciasto rozwałkować, złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć kilka razy – dzięki temu ciasto będzie dobrze napowietrzone. Ciasto podzielić kawałki, rozwałkować na bardzo cienkie placki. Nożem lub radełkiem wycinać paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie (wyciąć szparę), przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Smażyć na głębokim oleju do lekkiego zarumienienia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Reklamy
Categories: Deser, Kuchnia polska, Przekąski | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: