Nadziewane pieczone słodkie ziemniaki

ebde998a-b2a9-40d0-ae0d-63cf47b31a0fOstatnimi czasy kuchnia wegetariańska staje się coraz bardziej popularna i wychodzi coraz więcej publikacji na ten temat. Polecamy przede wszystkim „Zieloną Kuchnię 24/7” Jessicy Nadel, autorki tego bloga.

Składniki:

2 słodkie ziemniaki
70 gram liści boćwiny
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa świeżego, mielonego imbiru
90 gram posiekanego brokułu
sok z połowy limonki
2/3 filiżanki hummusu

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, naciąć widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku przez godzinę, aż będą miękkie. Przestygnięte przekroić na pół. Liście boćwiny ( lub szpinaku) poszatkować i przesmażyć z dodatkiem mielonego imbiru (lub czosnku) i soku z limonki. Brokuł ugotować al dente i dodać do szpinaku. Pieczone ziemniaki nadziać farszem i hummusem. Można podawać z pikantnym sosem.

Reklamy
Categories: Uncategorized | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: