Gołąbki wegetariańskie

gołabkiGołąbki to tradycyjne danie polskie, ale nie zawsze muszą być z mięsem i z ryżem. Nadzienie można bowiem modyfikować na wiele sposobów – idealnie pasuje do nich np. kasza gryczana i pieczarki. Można też użyć do ich przygotowania kapusty włoskiej, pekińskiej lub białej.

Składniki:

Kapusta biała
Kubek kaszy gryczanej
Pół kilo pieczarek
2 cebule
2 jajka
Sól, pieprz, jarzynka
Passata lub sok pomidorowy
Śmietana

Przygotowanie:

Wykroić część głąba, włożyć główkę kapusty do gotującej się wody na ok. 10 min., aby liście zmiękły. Następnie delikatnie rozdzielić i zdjąć liście, odłożyć do ostygnięcia. Z większych liści kapusty ściąć nożem zgrubienie (główny „nerw”).
Cebulę posiekać i zeszklić. Kaszę gryczaną ugotować. Pieczarki pokroić i usmażyć. Wystygnięte składniki połączyć ze sobą, wbić jajka i doprawić.
Na liść kapusty wyłożyć porcję farszu, złożyć do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawinąć w roladkę.
Na dnie garna wyłożyć pozostałe, małe liście kapusty i zalać je bulionem (zagotowaną wodą z solą, pieprzem i jarzynką) na ok. 1 cm wysokości. Ułożyć gołąbki i przykryć warstwą liści. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30-45 min.(aż kapusta zmięknie).
Passatę zagotować, śmietanę zahartować i dodać, doprawić do smaku.

Reklamy
Categories: Kuchnia polska, Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: