Krem z pomidorów

IMG_0209

Zupa pomidorowa większości kojarzy się z „rosołem z wczoraj”. Żeby odczarować to skojarzenie, proponujemy prosty krem ze świeżych pomidorów, a zamiast grzanek – chrupiące plastry panierowanej cukinii.

Składniki:

0,5 kg dojrzałych pomidorów
3 marchewki
2 pietruszki
Cebula
Pół selera
Por
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cukinia
Mąka
Bułka tarta
Jajko

Przygotowanie:

Cebulę i pora drobno pokroić, podsmażyć do miękkości. Warzywa drobno pokroić i przesmażyć. Składniki połączyć w garnku i zalać wodą. Gotować, aż zmiękną. Pomidory sparzyć i dodać pod koniec gotowania. Doprawić do smaku i zblendować.
Cukinię pokroić w plastry o grubość ok. 1 cm. Obtoczyć w mące, jajku z przyprawami i w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu, aż się zarumienią.

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: