Faszerowana papryka

papryki1
Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym, my natomiast polecamy ją w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
4 duże papryki
500g pieczarek
2 średnie cukinie
3 marchewki
300g ryżu
2 cebule
przecier pomidorowy
sól, papryka słodka i ostra 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i zeszklić na oleju z dodatkiem masła. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć. Pieczarki pokroić, dodać do cebuli i smażyć do miękkości. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz marchew. Całość dusić ok 10 minut.

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do reszty składników. Całość połączyć z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku.Papryki umyć i przekroić na pół. Każdą paprykę nadziać farszem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą na ok. 3 cm wysokości, przykryć i piec przez 30 min (aż papryka zmięknie).

papryki

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: