Wegańskie kotlety buraczano – jaglane

wegekotlecikiKotlety buraczano – jaglane  często nazywane są „wegańskimi mielonymi”. I faktycznie, ich wygląd mógłby wskazywać na imitację tego dania, natomiast w smaku i wartościach odżywczych – biją na głowę mięsną wersję. 

Składniki:

4 szklanki surowych, startych buraków (około 1 kg średnich buraków)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( 1 szklanka kaszy „na surowo”)
1 szklanka prażonego słonecznika
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
koperek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, majeranek, tymianek
1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle. Składniki wymieszać, dodając słonecznik, posiekany koperek, bułkę tartą, przyprawy i oliwę z oliwek – tak, aby masa była wilgotna. Uformować kotlety i wyłożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Piec ok. 45 min w temperaturze 180 st. Po 20 min. pieczenia można przełożyć kotlety na drugą stronę.
Można podawać jako burgery lub np. z kaszą kuskus z dodatkiem przesmażonej marchewki, cukinii i rzodkiewki.

Advertisements
Categories: Obiad, Wegańskie, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: