Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

ziemniaki4

Zapiekanki są idealnym daniem, kiedy nie ma czasu na bardziej skomplikowane pichcenie, a poza tym można użyć do nich „co się nawinie”. Dzisiaj w kuchni znalazły się ziemniaki, kalafior, marchewka i kilka innych warzyw – a więc do dzieła! 

Składniki:

1 kg ziemniaków
250 g kalafiora
250 g brokuła
200 g fasolki szparagowej
1 por
1 cebula
czosnek
śmietana
1 jajo
ser zółty
pieprz, sól, przyprawa włoska

Przygotowanie:

Ziemniaki, kalafior, brokuł, fasolę i marchewkę ugotować. Pokroić cebulę i por, dodać drobno posiekany czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć pokrojonymi talarkami ziemniaka o grubości ok. 0,5 cm. Posypać przyprawami i wyłożyć farszem z warzyw. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić i zalać farsz połową sosu. Posypać startym serem, wyłożyć drugą warstwę talarków. Zalać farsz pozostałą częścią sosu, posypać z wierzchu startym serem. Podawać ze świeżą bazylią lub posiekanym szczypiorkiem.

Reklamy
Categories: Obiad, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: