Pasta bobowa

bobWraz z początkiem lata nadciągnął sezon na bób i można go kupić na wszystkich straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko (może być zamiennikiem dla mięsa, ryb, czy jaj). Oprócz wyjadania go bezpośrednio po ugotowaniu, można przygotować z niego pastę – idealną do pieczywa

Składniki:

Pół kg bobu
250 g pieczarek
cebula
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bób umyć, wrzucić do wrzącej wody. Po 5 minutach posolić. Gotować do miękkości (w sumie 8-10 min.) Pieczarki i cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Bób wyłuskać, rozgnieść na puree, dodać pieczarki i cebulę. Doprawić do smaku.

bob1

Reklamy
Categories: Przekąski, Wegańskie, Wegetariańskie, Śniadanie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: