Biryani

brijaniiiBiryani to bardzo popularna potrawa na całym subkontynencie indyjskim. Jego postawą jest ryż, soczewica lub ciecierzyca, mięso, warzywa i niesamowicie aromatyczna kompozycja ziół i przypraw. W wersji wegetariańskiej mięso zastępowane jest serem paneer, a w wersji wegańskiej można użyć tofu.

Składniki:

1 szklanka ryżu Basmati
Papryka czerwona
2 pomidory
200 g fasolki szparagowej
200 g groszku
200 g ciecierzycy
Cebula
3 ząbki czosnku
Marchew
Paneer lub tofu
Przyprawy Biryani Masala (kolendra mielona, suszone śliwki, czerwone chilli, koper włoski, mango, kurkuma, kminek, goździki, czosnek)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw. Marchew i paprykę drobno pokroić i dodać do cebuli, przesmażyć. Wsypać szklankę ryżu i zalać ok. półtorej szklanki wody. Dodać przyprawy i gotować ok. 10 min (aż ryż i warzywa zmiękną i wchłoną wodę). Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, cząstki pomidora bez skórki, ciecierzycę i groszek. Całość dusić ok. 5 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w kostkę ser. Podawać  z jogurtem naturalnym i cytryną.

brijaniii2

Advertisements
Categories: Kuchnia indyjska, Obiad, Wegańskie, Wegetariańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: