Wegeburgery z wegańskim boczkiem

burger2Ostatnio odkryłyśmy ciekawy sposób na przygotowanie wegańskiego boczku. Sam pomysł wydaje się dość zaskakujący, wiec nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy go nie wypróbowały 🙂 Świetnie nadaje się do burgerów, tostów lub jako przekąska.

Składniki:

2 buraki
cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki kaszy jaglanej
ser żółty
ser camembert
majonez
świeży ogórek
3 pieczarki
bułki

Składniki na boczek wegański:

2 krążki papieru ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju do smażenia
5-7 łyżek wody
papryka wędzona
papryka chili
0,5 łyżeczki miodu

Przygotowanie boczku:

Papier ryżowy pociąć nożyczkami na płaty o szerokości około 3 cm. Do miseczki wlać sos sojowy, miód, dodać paprykę wędzoną oraz paprykę chili. W drugiej miseczce z ciepłą wodą zanurzyć na kilka sekund dwa równe, złożone kawałki papieru. Kiedy papier zmięknie, delikatnie odsączyć go z wody i zanurzyć w marynacie. Smażyć na rozgrzanej patelni około 30 sekund.

Przygotowanie burgerów:

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną
ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć do zarumieniania. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć. Bułkę z serem podgrzać w piekarniku. Następnie wyłożyć kotletami, boczkiem i resztą składników.

burger

Advertisements
Categories: Obiad, Przekąski, Wegańskie, Wegetariańskie, Śniadanie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: