Bigos wegański

img_5673-kopiaJeszcze przed przygotowaniem naszego bigosu słyszałyśmy: „jak bigos może być wegański, jak można tak profanować kuchnię polską, i w ogóle gdzie jest kiełbasa!?” Dlatego, żeby oszczędzić wszystkim trudu odpowiadamy: poniższy bigos jest nie tylko wegański, ale po prostu wyśmienity. I wiemy co mówimy! 🙂

Składniki:
2 kg kapusty kiszonej (absolutnie nie kwaszonej)
2 duże cebule
2 duże marchewki
2 jabłka
1 paczka suszonych borowików
1 paczka suszonych podgrzybków
1 szklanka suszonych śliwek
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka suszonej żurawiny
1 opakowanie białych kiełbasek Polsoja
1 opakowanie wędzonych kiełbasek Polsoja
słoiczek przecieru pomidorowego
bulion grzybowy
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
rozgniecione kulki jałowca
liście laurowe
papryka słodka
gorczyca biała
kolendra
kminek
koper włoski
chilli
olej

Przygotowanie:

Grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, namoczyć przez kilka godzin, gotować 15 min i pokroić na drobne kawałki. Wody nie wylewać. Cebulę pokroić i zeszklić w garnku, dodać startą marchew i jabłko ze skórką. Kapustę poszatkować i dodać do garnka. Całość zalać bulionem grzybowym i wodą, która została po gotowaniu grzybów (kapusta musi być przykryta na ok 1 cm). Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i gotować ok godzinę. Po tym czasie dodać suszone owoce i gotować, aż kapusta zmięknie. Na patelni usmażyć na rumiano pokrojone w plastry kiełbaski i dodać je pod koniec gotowania kapusty.

Reklamy
Categories: Kuchnia polska, Obiad, Wegańskie | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: